U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
 
 
 

Openingstijden

24/7 open voor spoed

Praktijk Duiven

Maandag t/m vrijdag 9:00 - 19:00
Zaterdag 10:00-11:00

Spreekuren
* maandag t/m vrijdag 13.30-14.00 uur
(niet op donderdag)
en 18.30-19.00 uur
* Zaterdag 10.00-11.00

Rijksweg 22 
6921 AG Duiven
Tel.: 0316-285217

Praktijk Arnhem

Spreekuren
maandag t/m vrijdag 19.45-20.15 uur

Johan de Wittlaan 246
6828 WS Arnhem
Tel.: 026-3513450

 

Laatste nieuws

Volg het laatste nieuws op Facebook!

 
 
 
 

Onderzoeken, klinisch

Het algemeen klinisch onderzoek is de eerste stap van een dierenarts na het aanhoren van de klachten. Afhankelijk van de klachten worden hart en longen beluisterd, lymfeklieren onderzocht, wordt de buik bevoeld en zal het door het baasje aangegeven probleemgebied nauwgezet worden onderzocht. Het klinisch onderzoek is de basis van de diergeneeskunde.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek is bedoeld om informatie te krijgen over hoe het lichaam van het dier op dat moment functioneert. .Het afnemen van bloed voor onderzoek, wordt door de 

meeste dieren niet als belastend ervaren. Het bloedmonster wordt afgenomen uit de poot of bloedvat in de hals. Care4Animals beschikt over een eigen laboratorium zodat de uitslag snel bekend is.

Urine onderzoek

Door het urineonderzoek krijgt de dierenarts aanwijzingen over aandoeningen van de nieren, blaas en urinewegen. Het onderzoek kan worden verricht door het gebruik van een teststrip en een microscopisch onderzoek, dat een eerste aanwijzing geeft. Soms is meer uitgebreid onderzoek nodig in het laboratorium van Care4Animals.

Ontlastingsonderzoek

Het uiterlijk van de ontlasting van een huisdier, maar ook de geur kan een eerste indicatie geven voor een dierenarts. Ontlasting kan worden onderzocht wanneer het vermoeden bestaat van een parasitaire besmetting. Laboratoriumonderzoek kan uitwijzen of er sprake is van een verteringsprobleem, een bacterieel probleem of dat er problemen zijn met de lever of alvleesklier.

Microscopisch onderzoek

De aanwezigheid van kristallen in de urine of ontlasting kan door microscopisch onderzoek worden bevestigd, maar ook de aanwezigheid van een huidparasiet. Ook een bloedmonster kan onder de microscoop veel informatie geven en microscopisch onderzoek is een uitstekend hulpmiddel om bijvoorbeeld de bacteriecultuur van een aquarium te onderzoeken.

 

Bacteriekweek en schimmelkweek

Bij het op kweek zetten gaat elke bacterie of schimmel zich sterk vermenigvuldigen en vormt een kolonie. Deze kolonie is met het blote oog waarneembaar en kan onder de microscoop worden geïdentificeerd.

 

DNA van hond , kat als vogels

Een DNA profiel kan gebruikt worden om van een dier de exacte identiteit vast te stellen. Daarnaast wordt via DNA een aantal erfelijke afwijkingen bij onze huisdieren getest. Hierdoor kunnen lijders en dragers op jonge leeftijd worden geïdentificeerd. DNA kan van elk dier worden afgenomen en onderzocht. Er bestaan veel soorten erfelijke aandoeningen bij dieren die nadelig zijn voor de gezondheid.  

Biopten

Met een chirurgisch instrument kan een biopt (stukje huidweefsel) worden genomen voor onderzoek. Met behulp van laparoscopie worden gerichte biopten van bepaalde organen genomen.

Allergie onderzoek

Allergie is een veelvoorkomende oorzaak van jeuk en huidklachten bij huisdieren. Een allergie is sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten. Een allergie vermindert de kwaliteit van leven van dieren in ernstige mate. Het vergt een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de allergie te achterhalen. Bloedonderzoek en/of huistest ondersteunen het onderzoek. Het uiteindelijke behandelplan wordt op maat gemaakt voor het dier.

 

Progesterontest

Deze test is uitsluitend van toepassing voor dieren van het vrouwelijk geslacht en betreft het bepalen van het juiste moment van dekken. De cyclus van een vrouwelijk dier varieert, evenals het aantal vruchtbare dagen.


Specialistische testen

Tegenwoordig bestaan er voor onderzoeken waar een snelle uitslag van belang is, ook specialistische testen. Een voorbeeld is de test waarmee snel kan worden vastgesteld of een hond parvo heeft.

Voor katten is er eenzelfde soort test voor het Leukemia Virus.